top of page
verlichting.png

Verlichting

Verlichting in woning of kantoor nodig?

Op zoek naar een installateur verlichting? Denkt u eraan om (nieuwe) verlichting in of rondom uw woning te plaatsen?

Informeer dan bij Bc Technics bvba. Deze installateur verlichting kan u bijstaan bij uw keuze, rekening houdende met budget, smaak en interieur.  Bc Technics bvba adviseert en installeert de juiste verlichting voor uw interieur, kantoor, winkel of tuin. Omdat we samenwerken met verschillende fabrikanten, kunnen we u een brede waaier aan lichtoplossingen bieden.

Soorten verlichting

Eersten vooral dient men te weten welke soorten verlichting er bestaan en kunnen ingevoegd worden in je wonding of bedrijf.

 
1. DIRECTE VERLICHTING

Bij directe verlichting schijnt de lichtbron rechtstreeks op het te belichten oppervlak zonder enige filtering. Dit type verlichting kan je gebruiken om kunstwerken of meubels uit te lichten maar ook als algemene verlichting wordt directe verlichting vaak gebruikt. Hierbij wordt dan wel gekozen voor lampen met een bredere stralingshoek. Denk hierbij aan ingebouwde spotverlichting.

Wanneer je directe verlichting als hoofdverlichting wenst te plaatsen, moeten er wel meerdere lichtbronnen voorzien worden omdat het licht anders niet gelijkmatig verdeeld zal worden in de ruimte. Het voordeel is dan weer dat het licht intenser zal zijn en dat de kamer goed uitgelicht zal zijn. Bij een werkplek moet je wel rekening houden dat er geen verblinding optreed door reflecti

2. DIRECTE DIFFUUS VERLICHTING

Bij direct diffuus licht wordt de lichtbron eerst gefilterd. Hierdoor ontstaat er een gelijkmatige verdeling van het licht waardoor de kamer overal evenveel belicht zal worden. Direct diffuse verlichting geeft weinig schaduw of reflecties waardoor het bijzonder geschikt is om de werkplek te verlichten. In huis is dit type verlichting vooral overdag interessant wanneer het een druilerige dag is. Het wordt dan best wel gecombineerd met andere soorten verlichting om ‘s avonds meer sfeer te brengen.

3. INDIRECTE VERLICHTING

Bij indirecte verlichting wordt de directe omgeving gebruikt om de kamer te verlichten. Dit kan aan de hand van het plafond, de wanden of andere vlakken. Deze worden dan de secundaire reflector genoemd. Indirecte verlichting kan perfect gebruik worden als algemene basisverlichting en zal zorgen voor een open indruk. Wanneer we dit type verlichting gaan vergelijken met direct licht zullen er wel meer en sterkere lichtbronnen nodig zijn om dezelfde hoeveelheid lichtsterkte te krijgen. Het voordeel is dat er geen storende verblinding zal optreden. Let wel op dat de vlakken waar het licht op schijnt een hoge reflectiefactor hebben.

4. COMBINATIE DIRECT EN INDIRECTE VERLICHTING

De verlichting van een woning heeft heel wat doeleinden. Het moet niet alleen gebruikt worden om in te werken maar ook om sfeer te scheppen. Wanneer je verschillende soorten verlichting gaat combineren is dit perfect mogelijk. Bij onderstaande woonkamer zie je een geslaagde combinatie van diffuse en directe verlichting. Het spreekt voor zich dat deze beide afzonderlijk te bedienen moeten zijn. Is diffuus licht moeilijk toe te passen in je bestaande ruimte kan je ook gebruikmaken van dimmers.

Contacteer ùw installateur verlichting vandaag nog voor een afspraak. 

 

“Wij laten graag ons licht schijnen over uw project!”

bottom of page